Machupicchu és sens dubte el gran atractiu de Perú. És un destí que segurament forma part del teu “travel bucket list” i un indret que poques vegades queda fora d’un viatge per Perú. Quan et decideixes a vistar el Machupicchu, comences a veure que hi ha moltes coses a tenir en compte. Amb quanta antel·lació comprar l’entrada, quin circuit triar, com arribar, on quedar-se a dormir etc. És per això que he fet aquesta edició especial de 10 FAQS / TIPS dedicat exclusivament al Machupicchu.
1- Millor època per visitar Machupicchu?
El millor moment de l’any per visitar Machupicchu és durant l’estació seca (de maig a octubre). Els mesos de juliol i agost són els que reben més turistes durant tot l’any. Nosaltres hi vam anar al Març i vam estar molt tranquils. També s’ha de dir que vam haver d’esperar 3 hores a que marxés la boira per poder veure el Machupicchu. Aquí podeu llegir el blog sobre l’experiència al Machu Picchu.
2– Es pot fer per lliure?
Sí, es pot visitar sense excursió organitzada. Els avantatges són la flexibilitat i el cost. Des del meu punt de vista, anar per lliure sempre és millor. Amb els teus propis timings, dedicant temps al que més t’interessa. En el nostre cas, si haguéssim anat amb grup / guia, segurament no haguéssim vist la postal del Machupicchu, ja que vam haver de fer molt temps esperant a que es destapés. Els grups que anaven amb guia els feien anar seguint el recorregut, un recorregut que no pots fer marxa enrere.
Segons el punt de vista, el desavantatge és que t’ho has d’organitzar tot tu (bitllets de tren, allotjament a Aguas Calientes, bus a Machupicchu, entrada Machupicchu etc). Però per facilitzar aquesta tasca us he fet aquest post :-).
En cas de voler-ho tot organitzat hi ha dues opcions, fer l’excursió des de Cusco en un dia o en dos dies:
Excursió d’un dia a Machupicchu des de Cusco
Excursió de dos dies al Valle Sagrado i Machupicchu des de Cusco
3- Com arribar?
Dividit en dues fases 1) arribar a Aguas Calientes i 2) pujar al Machupicchu:
Arribar a Aguas Calientes (poble turístic just sota del Machupicchu):
- Opció 1: Tren des de Cusco a Aguas Calientes (passa per Ollantaytambo). Hi ha dues empreses amb preus molt similars: Perú Rail i Inca Rail.
- Opció 2: Excursió Lima a Valle Sagrado fins a Ollantaytambo i des d’allà tren fins a Aguas Calientes
- Opció 3: Bus fins la Hidroeléctrica. Aquesta és l’opció més econòmica. Primer s’agafa un bus fins a la Hidroeléctrica (a unes 7 hores de Cusco). Des d’allà caminar 10km per les vies del tren fins arribar a Aguas Calientes. Important bambes i molta aigua.
- Opció 4: Camí Inca – des de Piscacucho fins al Machupicchu. És necessari reservar amb molta antelació i obligatori fer-ho amb un guia acreditat. És una caminata exigent de 4 dies.
Pujar al Machupicchu:
- Opció 1: Bus Consetur que costa 12$ fins dalt (baixar 12$ més)
- Opció 2: Pujar caminant. L’excursió dura unes 1,5h – 2h i el desnivell és considerable (477m fins l’entrada al recinte). Després es necessiten unes 3 hores més per recórrer la ciutadella de Machupicchu (amb un desnivell també considerable). És una excursió que no recomano si no es tenen moltes ganes de fer muntanya i una molt bona condició física.
4- Com comprar tickets?
Des de Gener de 2024 s’adquireixen els tickets a través de https://tuboleto.cultura.pe/
Passos per comprar les entrades:
1- Accedir a https://tuboleto.cultura.pe/
2- Seleccionar Machupicchu i posteriorment s’obrirà una pàgina del proveïdor joinnus.
3- Seleccionar tarifa (tarifa general, tarifa peruans / comunidad andina o tarifa cusqueños)
4- Seleccionar ruta (a continuació us descriuré els diferents circuits)
5- Seleccionar la data
6- Seleccionar l’horari (a continuació us descriuré els diferents horaris)
7- Escollir les entrades (adult, estudiant d’educació superior o menors (3 a 17 anys)). Màxim 5 visitants per reserva. Menors de 3 anys no paguen
8- Registrar-se i comprar les entrades
5- Quines són les diferències entre els circuits del Machu Picchu?
Hi ha 5 circuits diferents. Us els explico a continuació:
Circuito 1 – Llaqta de Machupicchu (2 hores de recorregut estimat). És el circuit (juntament amb el 2) que inclou la pujada a les plataformes (des d’on es veu la postal típica de Machupicchu) i una part de la ciutadella reduida.
Circuito 2 – Llaqta de Machupicchu (3 hores de recorregut estimat). És el circuit (juntament amb l’1) que inclou la pujada a les plataformes i tota la ciutadella (amb la Roca Sagrada inclosa). És el circuit més recomenat.
Circuito 3 – Llaqta de Machupicchu (1:30 hores de recorregut estimat). És el circuit (juntament amb el 4 i 5) que no permet la pujada a les plataformes (des d’on es veu la postal típica de Machupicchu) i una part reduida de la ciutadella. Es podria recomenar a persones amb mala movilitat.
Circuito 4 – Llaqta de Machupicchu (2:30 hores de recorregut estimat). És el circuit (juntament amb el 3 i 5) que no permet la pujada a les plataformes i una part més àmplia de la ciutadella (amb la Roca Sagrada inclosa). Es podria recomenar a persones amb mala mobilitat.
Circuito 5 – Llaqta de Machupicchu (1:30 hores de recorregut estimat). És el circuit per grups organitzats del camí inca (juntament amb el 3 i 4) que no permet la pujada a les plataformes i una part més àmplia de la ciutadella però no arriba a la Roca Sagrada inclosa.
I no acaba aquí. També es poden sumar “extres” als circuits. Els principals extres són el Waynapicchu (cim), el Machupicchu (cim), el Huchuypicchu (cim) i el Puente Inka.
És per això que a la selecció de ruta hi trobareu les següents opcions:
- Llaqta de Machupicchu (Circuito 1 o 2) – el més típic
- Circuito 1 o 2 + Puente Inka
- Circuito 3
- Circuito 3 + Montaña Machupicchu
- Circuito 4
- Circuito 4 + Waynapicchu
- Circuito 4 + Huchuypicchu
6- Diferències d’horaris?
Des de 2024 els horaris d’entrada a Machupicchu estan limitats a una hora. És a dir 6:00 a 7:00, 7:00 a 8:00, així fins 15:00 a 16:00. L’hora de sortida dependrà del circuit triat i del temps que hi volgueu dedicar. De mitjana es dediquen 3 hores en veure-ho tot. Nosaltres només esperant a que marxés la boira ja vam estar 3 hores, així que val la pena no reservar un tren amb poc marge de temps.
En el nostre cas, el torn de les 9:00 a 10:00 hagués sigut l’ideal. En temporada de pluges a primera hora pot ser que hi hagi bastanta boira i que plogui per la tarda. Però això del temps és una loteria!
Els tours des de Cusco solen arribar al migdia, amb el que fa que aquells horaris siguin els primers a exhaurir-se.
És important saber que els circuits són en un sentit i que no es pot fer marxa enrere. Un cop baixes de les plataformes no es pot tornar a pujar.
Finalment, mencionar que hi ha zones de la ciutadella que estan restringides en horaris ja que s’estan enfonsant. La Piràmide del Intiwatana només es pot pujar de 7h a 10h i el Temple del Cóndor de 10h a 13h. Els circuits 1 i 2 són els que passen per aquests monuments com podreu veure en els mapes.
7- Com anar vestit?
Segurament la foto portada del viatge a Perú serà el Machupicchu. Però compte en portar un modelito i sabates incòmodes! La primera pujada a les plataformes és bastant exigent, per tant, s’ha d’anar amb calçat còmode. També us recomano portar capes ja que la temperatura pot variar ràpidament. Segons l’època de l’any cal portar impermeable.
8- Quines normes s’han de seguir al visitar Machupicchu?
Segurament et preguntaràs si es pot portar menjar, motxilla, paraigues, bastons de muntanya o fer volar el dron. A continuació et detallo les prohibicions:
- Portar motxilles, bosses o bolssos de més de 40x35x20 cm.
- Entrar amb aliments i coberts.
- Entrar amb qualsevol substància il·legal o sota els seus efectes.
- Entrar amb qualsevol tipus de beguda alcohòlica o en estat etílic.
- Portar bastons, paraigües, para-sols, seients portàtils, trípodes, suports o extensions per a càmeres, telèfons mòbils o qualsevol altre element d’estabilització o extensió per a filmació i/o fotografia.
- Entrar amb animals, amb excepció dels gossos guia.
- Alimentar els animals domèstics i silvestres.
- Entrar amb qualsevol tipus d’aerosols.
- Realitzar qualsevol tipus de grafitis.
- Entrar amb qualsevol tipus d’instrument musical, megàfon o altaveus.
- Realitzar sorolls forts o molestos com aplaudir, cridar, xiular o cantar, entre altres.
- Utilitzar aplicacions virtuals amb telèfons mòbils o aparells mòbils en zones estretes.
- Entrar amb talons o sabates de sola dura.
- Accedir amb cotxets de nadó.
- Entrar amb objectes punxants i/o armes de qualsevol tipus.
- Entrar amb banderoles, pòsters, cartells, vestimenta destinada a finalitats publicitàries, disfresses, entre altres objectes d’aquest tipus. Realitzar filmacions o fotografies amb finalitats publicitàries.
- Causar aglomeracions, saltar, estirar-se, córrer, despullar-se o generar desordre.
- Pujar-se o recolzar-se en els murs i/o estructures. Tocar, moure o extreure elements lítics.
- Pertorbar, recol·lectar o extreure flora o fauna.
- Realitzar activitats que distorsionin el caràcter sagrat de la Llaqta de Machupicchu; com desfilades de moda, balls, compromisos socials, actes obscens contraris a la moral i a les bones costums o qualsevol tipus d’activitat que impliqui el deteriorament del monument, el seu entorn natural i/o instal·lacions.
- Fumar, vapejar o realitzar qualsevol tipus de foc.
- Llançar residus de qualsevol tipus.
- No respectar els circuits i rutes establerts.
- El comerç ambulant al monument i espais adjacents fins al Puente Ruinas.
- Realitzar sobrevols amb parapents, drons o qualsevol tipus de nau menor.
Dit això, quan hi vam ser nosaltres, al control d’entrada no ens van mirar el que portàvem a les motxilles.
9- És obligatori entrar amb guia?
No, no és obligatori. A la porta de l’entrada pots contractar-ne si estàs interessat. Dins el recinte no hi ha cap tipus d’informació, així que recomano portar un bon mapa, un llibre/guia, contractar un guia o estudiar una mica abans d’anar-hi.
10- On dormir?
Aguas Calientes és el poble més proper a Machupicchu. Hi ha molts allotjaments bastant cutres per uns 40€/nit. Per fer la nit abans de visitar Machupicchu són suficients. El poble en si no té gaire cosa interessant així que amb una nit és més que suficient.
També hi ha l’opció de quedar-se a dormir a Ollantaytambo, que ens va semblar un poble molt més maco. Des d’allà surten trens des de les 5 del matí cap a “Machupicchu Pueblo”.
Fins aquí els FAQS / TIPS de Machupicchu! Si teniu qualsevol pregunta deixeu un comentari i us ajudaré a organitzar la visita a una de les 7 meravelles del món.
#SomriuQueLaVidaVola !
2 Comments
Pingback: 10 FAQS / TIPS – Perú – # Somriu Que La Vida Vola
Pingback: Machu Picchu – Diari de Perú 🇵🇪 – # Somriu Que La Vida Vola