Hola viatgers!
Com ja és habitual a #SomriuQueLaVidaVola, comparteixo 10 FAQS / TIPS que crec que poden ser de molta ajuda al organitzar un viatge a Japó. Són les típiques recomanacions que jo hagués agrait rebre al moment de planejar els 15 dies a Japó. És un blog amb força contingut però espero que sigui d’utilitat.
1- Quina maleta m’emporto?
En els últims viatges a Tanzània i a Perú, he fet mol èmfasi al viatjar lleuger. Maleta de cabina, motxilla i no gaire més. En el cas del Japó la cosa canvia, ja que és un destí del qual és díficil tornar sense comprar souvenirs, alguna peça de roba de marca japonesa, coses de tecnologia o alguna frikadeta made in Japan. Nosaltres vam marxar amb una maleta de cabina i una maleta gran, la qual tenia força espai lliure, i cadascú amb la seva motxilla. Amb aquest espai lliure vam tenir suficient per posar tots els regalets, jocs, roba i un parell de bambes que vaig comprar durant el viatge.
A l’aeroport, és comú trobar persones amb dues o fins i tot tres maletes grans. Air China ens permetia facturar dues maletes de 22kg cadascú, però amb la maleta petita i la gran en vam tenir suficient. També hi ha moltes botigues on pots comprar una maleta, així que es pot volar cap allà lleuger, i un cop fetes les compres, comprar una maleta per la tornada.
2- Com funciona el transport a Japó?
El transport públic japonès és extremadament eficient. Pots moure’t fàcilment a tot arreu en tren, metro o autobús. Els trens i metros són molt puntuals i Google Maps serà el teu gran aliat a l’hora d’orientar-te. Et dirà fins i tot per quina entrada del metro has d’entrar, a quina via has d’anar, a quin vagó has de pujar, si va molt ple i la temperatura dins del vagó.
Japan Rail Pass (JR Pass)
Segurament hauràs sentit a parlar del Japan Rail Pass (JR Pass). El JR Pass és una targeta que permet viatges il·limitats en els trens operats per la companyia JR durant 7, 14 o 21 dies consecutius. Això inclou la majoria de trens bala (Shinkansen), línies regionals, alguns autobusos i ferris com el de Miyajima (zona de Hiroshima).
El JR Pass surt a compte si el teu itinerari preveu utilitzar en varies ocasions el tren bala (Shinkansen), ja que el preu dels bitllets és força elevat. Si et concentres en una sola regió com Kansai (Osaka, Kyoto, Nara, Kobe) o la zona de Tokyo, o si passes bastants dies en una mateixa regió, el JR Pass no val la pena. En aquests casos, és millor comprar bitllets individuals, utilitzar targetes / passes regionals més econòmics o utilitzar la Suica / Pasmo / Icoca (el que vam fer nosaltres).
Targetes de prepagament (Suica / Pasmo / Icoca etc)
Les targetes Suica, Pasmo, Icoca i similars són targetes de prepagament que faciliten molt els viatges i les compres al Japó. Funcionen com un moneder electrònic i són compatibles amb una gran varietat de sistemes de transport i establiments.
La diferència entre les diferents targetes són la regió on la compres (Suica més utilitzada a Tòquio, Icoca més utilitzada a Kansai etc). Tot i això, són acceptades arreu del país. Fins i tot, vam fer servir la Suica a les illes d’Okinawa sense cap problema.
Aquestes targetes es poden comprar per tenir-les físicament a màquines / taquilles a les estacions. Tot i això, jo recomano descarregar-la al mòbil ja que són compatibles amb Apple Wallet i Android. Al entrar a l’estació piques (com si estiguéssis fent un pagament) i al sortir tornes a picar i et calcula el cost segons la durada del trajecte.
Pots carregar yens a la targeta en un click des del mòbil i és molt pràctic. Si al final del viatge et sobren yens, podràs pagar a varis convenience stores (7 Eleven, Family Mart…) o botigues per acabar el saldo.
Veure tutorial targeta Suica / Pasmo / Icoca – Apple Wallet
3- He de portar efectiu? On canviar diners? Es pot pagar amb targeta?
Al anar cap al Japó pensàvem que necessitaríem molt més efectiu. La realitat és que les targetes de crèdit són acceptades a molts llocs. Als únics llocs on s’ha de pagar en efectiu és a la majoria de temples, als mercats de street food i en alguns establiments més petits (restaurants o botigues). És important portar targetes físiques, ja que el contact less no està tan instaurat com en altres paísos.
En cas de voler canviar moneda estrangera (Euro a Yens), a l’aeroport és on es sol trobar el millor canvi.
Per treure diners, es pot fer des de bancs i ATM’s, que n’hi ha ben bé a qualsevol convenience store.
4- Cal que m’emporti farmaciola?
Tot i que no sigui un país on sembla que ens haguem de posar malalts, val la pena portar farmaciola amb les medicines bàsiques pel mal de cap, refredat, mal al coll, mal de panxa, antidiarreics etc. Les farmàcies japoneses no tenen medicines que utilitzem aquí freqüentment, per motius culturals i sobretot reguladores. El Japó té regulacions molt estrictes sobre la venda de medicaments, especialment els que contenen ingredients actius més potents. A més a més, com podeu imaginar, les medicines estan etiquetades en japonès i els farmaceutics pot ser que tinguin un nivell d’anglès limitat.
Si estàs allà i necessites algun medicament, busca farmàrcies de grans cadenes com Matsumoto Kiyoshi o Sugi Pharmacy on si tens sort hi trobaràs personal amb qui poder-te comunicar en anglès. Si necessites un medicament més potent, ves a una clínica per a turistes on tenen personal multilingüe per a que et facin una recepta.
5- Cal comprar una SIM o ESIM?
Una SIM o eSIM amb dades il·limitades és gairebé imprescindible. Et serà necessàri per moure’t (utilitzar Google Maps), per comunicar-te amb japonesos, per llegir cartells / menús escrits en japonès i per buscar informació cultural / turística en qualsevol moment.
Les SIM es poden adquirir fàcilment a l’aeroport i les ESIM es poden comprar des de casa i activar-les allà. Nosaltres vam fer servir Japan Experience i Hola Fly. Japan Experience va funcionar molt bé i és més barata que Hola Fly, amb la qual vam tenir problemes per accedir a segons quines pàgines.
6- Motxilla, indispensable
Recomano molt portar sempre una motxilla a sobre. És útil per guardar capes de roba, una ampolla d’aigua, un paraigua, compres petites, mitjons per als temples i la teva pròpia bossa per la brossa (no hi ha papareres enlloc).
7- He de reservar restaurants amb antel·lació? Com trobar bons restaurants?
Alguns restaurants top requereixen reserves amb setmanes o mesos d’antelació. Tot i això, trobareu milers i milers de restaurants on hi menjareu molt bé i super autèntics. A vegades, caminant per carrerons i entrant al lloc més curiós, menjareu de fàbula. Google Maps no és gaire utilitzat pels locals i per tant, no és gaire bon indicador per trobar restaurants bons. Si voleu trobar els restaurants millor valorats pels locals, feu servir l’aplicació Tabelog.
8- Servei d’enviament de maletes
Aquest és un TIP que probablement ni haguéssiu pensat. Tot i això és algo molt freqüentment utilitzat per turistes al Japó. El Takuhaibin és un servei molt pràctic que permet enviar maletes d’una ciutat a una altra i permet viatjar sense maletes entre destinacions. Pots organitzar-ho des del mateix hotel on fas el check-out, des de convenience stores o centres d’enviament. També pots enviar-te la maleta directament a l’aeroport.
Hi ha varies empreses que ofereixen aquest servei, com ara Yamato Transport, Sagawa Express o Japan Post. Nosaltres vam fer servir Japan Post ja que era el proveïdor de l’hotel.
El cost és molt baix (uns 10€ – 15€ segons mida de la maleta i destinació) i s’agraeix molt despreocupar-se de les maletes fins a que arribes al próxim destí.
En el nostre cas, vam enviar la maleta gran de l’hotel de Kyoto a Tokyo i vam marxar a Okinawa només amb la maleta petita. Al cap de 5 dies, la maleta gran ens esperava a l’hotel de Tokyo.
Si voleu investigar sobre el tema, en aquesta pàgina de Yamato Transport explica molt bé els diferents serveis i els preus: Hands Free Travel
9- Visit Japan Web
Per agilitzar l’entrada a Japó després de passar el control de passaport, val la pena portar la feina feta de casa. T’has de registrar a Visit Japan Web, omplir els formularis i rebre el QR que et demanaran per sortir de l’aeroport.
10- Coneix la cultura japonesa
Investigar i informar-te sobre les normes i costums locals del Japó és essencial. Per exemple, al transport públic no es parla, no es menja pel carrer, no es deixen propines etc. Si us interessa faré un blog sobre aquestes costums japoneses que són diferents a les de casa nostra.
Fins aquí el blog de preguntes freqüents i recomanacions del Japó!
#SomriuQueLaVidaVola !