Hola famĂlia!
Avui escribim des d’una illeta que es diu Pulau Selingan, que forma part del Turtle Island Park.
Aquesta reserva marina estĂ situada al mar de Sulu, a uns 40 km al nord de Sandakan i estĂ dedicada a la protecciĂł de les tortugues marines. El parc estĂ format per tres illes principals:
– Pulau Selingan – L’única illa oberta als turistes, amb allotjament i el centre principal de conservaciĂł.
– Pulau Bakungan Kecil i Pulau Gulisan – Exclusivament per a recerca i protecciĂł de les tortugues, sense accĂ©s turĂstic.
Selingan Ă©s un dels millors llocs del mĂłn per veure tortugues verdes i tortugues carei en el seu hĂ bitat natural i posant ous per la nit.
Aquest parc forma part del Turtle Island Heritage Protected Area, el qual té 3 illes en territori de Malà sia i 6 illes de Filipines. De fet les illes que veiem just davant la nostra habitació són de Filipines.

Aquesta nit passada hem pogut dormir molt, ho necessitĂ vem!
Hem esmorzat a l’hotel i a les 9 ben puntual ens esperava l’Abdhul, el nostre guia pels propers dos dies. Hem anat en cotxe fins al petit moll de Sabah Parks, des d’on surten les barques fins a Selingan.

El dia estava tapadot i queien algunes gotes, ens feia patir l’estat del mar. El David s’ha prĂ©s la biodramina i cap a les 10 hem sortit (2 barques amb uns 20 turistes). 50 minuts desprĂ©s hem arribat a Selingan: el David no s’havia marejat i tampoc ens havĂem mullat. Bien!

El guia ens ha fet un petit briefing i ens ha donat les claus de l’habitació. Hem anat a descobrir l’illa que és petitona (unes 8 hectà rees).

Fent la volteta per la platja hem pogut veure moltĂssims rastres de tortugues a la sorra.

Al mig de l’illa hi ha dos “Turtle Hatchery”, que són els criaders de tortugues, on els vigilants guarden els ous fins que eclosionen. Això fa pujar la supervivència de les tortuguetes ja que estan protegides de depredadors i humans. Cada cilindre verd és un niu de tortuga verda o tortuga carei. Tots els que es veuen a la foto són des del 1 de Gener del 2025.

A la porta del menjador hi ha una pantalla on es poden veure la quantitat de tortugues que van anar a cada illa a posar els ous, quants nius hi ha hagut i quants ous han posat cada tipu de tortuga.
També es pot veure el “Number of Hatchlings”, que vol dir la quantitat de tortugues que han nascut després que els ous hagin eclosionat i han arribat al mar.

A les 12:00 ens han servit el dinar de bufet lliure que estava prou bé.

Com fins les 7 de la tarda tenĂem temps lliure hem aprofitat per fer una becaina. Tot i que el dia estava lleig, ens hem posat el banyador i les mĂ scares de snorkel aviam si veiem algun peixet. La veritat que hem vist molts peixos i corall però no hem fet cap foto perquè l’aigua estava una mica moguda.
Després de la dutxa hem anat a jugar a jocs de taula, no diré qui ha guanyat (jeje)

També hem anat a mirar una exposició sobre les tortugues que era molt interessant.

Just al acabar de sopar han cridat “Turtle Time!!!” i això volia dir que hi havia una tortuga posant ous a la platja.
Hem anat cap allĂ i hi havia una tortuga verda molt gran posant ous.

Ha posat exactament 100 ous clavats!

Els guardes les mesuren abans que marxin.
La segona parada ha sigut al Turtle Hatchery, on hem anat a enterrar els 100 ous de la tortuga verda.


Cada niu es marca amb el tipu de tortuga que ha posat els ous, el dia i quants ous n’ha posat. D’aquà 45-60 dies sortiran les tortuguetes.
I això Ă©s el que hem fet abans de marxar a dormir, veure com deixaven anar 25 tortuguetes cap al mar. MonĂssimes.


Ahir en van deixar anar 698! Lamentablement menys del 50% sobreviuen…
DemĂ al matĂ sabrem quantes tortugues han vingut a posar ous aquesta nit, quantes han acabat posant ous, quants ous han posat en total i quin tipu de tortuga.
I abans de marxar a dormir, algunes curiositats:
– Les tortugues sempre tornen a la platja on van nĂ©ixer per pondre els seus ous, fins i tot desprĂ©s de nedar milers de quilòmetres pel mar.
– Una tortuga pot pondre fins a 150 ous en una sola nit! I pot tornar fins a 6 vegades en un any.
– El sexe de les cries depèn de la temperatura de la sorra. Si la sorra Ă©s mĂ©s calenta, neixen mĂ©s femelles; si Ă©s mĂ©s freda, neixen mĂ©s mascles.
– Els humans sĂłn el principal perill per a les tortugues marines, a causa de la pesca accidental, la contaminaciĂł i la destrucciĂł de les platges de nidificaciĂł. Per això, projectes com aquest sĂłn essencials per a la seva supervivència.
Això Ă©s tot per avui, una altra experiència Ăşnica viscuda a Borneo! DemĂ aviat marxarem en barco cap al prĂłxim destĂ: Kinabatangan River.
#SomriuQueLaVidaVola !
2 Comments
Hola aventurers.
Aquest dia a Turtle Islands deu ser apassionant , el lloc fantĂ stic, aillat del mon, i amb l’interes cientìfic de la conservaciĂł de les tortugues marines de diferents classes.
Es molt interessant com protejeixan els ous en el cilindres verts, i el seguiment fins que eclosionan i es van fent grands, fins que les tortuguetes podant anar soles al mar.
Deuan tenir uns laboratoris ben equipats i la sala d’exposiciĂł de tortugues tambĂ© interessant.
Ara Anna estic recordant ,com si ho veigues ara, la nit que a Tortuguero a Costa Rica, també de sobte, ens van avisar per anar a la platja desde el nostre lodge i de sobta sota un xafec impresionat i ales fosques va apareixar una gran tortuga i va possar molts i molts ous.
Interesant experiencia…. ho recordas ???
Seguiu el vostre viatge per Malaisia i nosaltres us anem seguint desde aqui. MĂ©s petons.
Oi tant que recordo l’experiència a Tortuguero a Costa Rica! Aquà a Turtle Island per sort no ens plovia i les tortugues van arribar aviat.